Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
Electoencephalography (EEG) Quiz
This page was last updated on August 2, 2011

1. Electroencephalogram (EEG) rhythm was first recorded by:

A. William Einthovan

B. Egas Moniz

C. Hans Berger (1929)

D. Gaillard L

Answer Key

2. The most prominent EEG wave pattern of an awake, relaxed adult whose eyes are closed is:Copy right at @ www.currentnursing.com

A. Delta

B. Theta

C. Alpha

D. Beta

Answer Key

3. Stage 2 sleep is defined by the presence of:

A. spikes and slow waves

B. sleep spindles and K complexes.

C. rapid eye movements.

D. 1- to 2-Hz delta frequencies.

Answer Key

4. When people are attentive to an external stimulus or are thinking hard about something, the alpha rhythm is replaced by

A. Delta

B. Theta

C. Alpha

D. Beta Copy right at @ www.currentnursing.com

E. Gamma

Answer Key

5. Indications for clinical EEG assessment of psychiatric patients include, all EXCEPT

A. Rule out specific neurological disorders

B. History of head trauma or suspicion of epilepsy

C. Differentiating schizophrenia and mood disorders

D. First presentation of psychosis

E. Pre- and post electroconvulsive therapy

Answer Key

6. Diffuse, bilaterally synchronous 3Hz wave and spike discharges are typical EEG findings of: Copy right at @ www.currentnursing.com

A. Absence seizures

B. Infantile spasmCopyright @ www.nursingplanet.com/Quiz

C. Myoclonic seizures

D. Complex partial seizures

Answer Key

7. Continuous generalized slowing consists of polymorphic delta activity that is continuous or near-continuous (>80% of the record) and reactive is suggestive of

A. Seizure disorder

B. Diffuse encephalopathy

C. Sleep disorders

D. Increased intracranial pressure

Answer Key

8. Which of the following EEG findings has a strong association with partial seizures?

A. Temporal intermittent rhythmic delta activity (TIRDA)

B. Occipital intermittent rhythmic delta activity (OIRDA)

C. Frontal intermittent rhythmic delta activity (FIRDA)

D. Generalized paroxysmal fast activity (GPFA)

Answer Key

9. Identify the the abnormality.

A. Temporal lobe seizure

B. Myoclonic seizureCopy right at @ www.currentnursing.com

C. Lennox-Gastaut syndrome (LGS)

D. Absence seizure

E. Juvenile myoclonic epilepsy (JME).

Answer Key

10. Identify the pattern.

A. Lennox-Gastaut syndrome

B. Infantile spasmsCopyright @ www.nursingplanet.com/Quiz

C. Tonic seizures

D. Simple partial seizure

E. Generalized tonic-clonic (GTC)

Answer Key

11. EEG pattern in REM sleep is: Copy right at @ www.currentnursing.com

A. High amplitude, slow waves

B. Low amplitude, rapid waves

C. High amplitude, rapid waves

D. Low amplitude, slow waves

Answer Key

12. Frequency of sleep spindles:

A. 10 to 14 Hz

B. 0.5 to 4 Hz

C. 20 to 80 HzCopyright @ www.nursingplanet.com/Quiz

D. 4 to 7 Hz

Answer Key

ANSWER KEY

1. C
2. C
3. B
4. D
5.C
6. A
7. B
8. A
9. D
10. D
11. B
12. A
     
Back to Quiz Corner Home
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current