Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h

Genetics Quiz - I

Inheritance and Variation
This page was last updated on March 2, 2011

1. Father of genetics is:

A. Mendel

B. Darwin

C. Muller

D. Bateson

Answer Key

2. Phenotypic monohybrid ratio is:

A. 9 : 3 : 3 : 1

B. 1 : 2 : 1

C. 3 : 1

D. 2 : 1

Answer Key

3. A single recessive allele will produce its phenotypic effect when it occures on:

A. Any chromosome

B. An autosome

C. X-chromosome of female

D. X-chromosome of male

Answer Key

4. Sickle cell anaemia is:

A. Autosomal heriditary disease

B. Allosomic heriditary disease

C. Epistatic effect

D. Nutritional disorder

Answer Key

5. In multiple allele system, a gamate has alleles:

A. One

B. Two

C. Three

D. many

Answer Key

6. Mendel's first law is law of:

A. Paired factors

B. Dominance

C. Segregation

D. Independent assortment

Answer Key

7. A gene influencing many traits is:

A. Additive

B. Pleiotropic

C. Epistatic

D. Supplementary

Answer Key

8. A genetic disorder in Africans which reduces oxygen uptake is:

A. Phenylketonuria

B. Haemophilia

C. Colour blindness

D. Sickle cell anaemia

Answer Key

9. Discontinous variations are due to:

A. Crossing over

B. Mutations

C. Segregation of chromosomes

D. Independent assortment

Answer Key

10. Exchange of segments between non homologous chromososmes is called:

A. Crossing over

B. Inversion

C. Duplication

D. Translocation

Answer Key

11. A couple has two girls. the probability of a third girl baby is:

A. 100%

B. 50%

C. 25%

D. 12.5%

Answer Key

12. Sex chromososmes are also called:

A. Allosomes

B. Hetrosomes

C. Autosomes

D. Euchromosomes

Answer Key

13. Dihybrid test cross is:

A. 1 : 1 : 1 : 1

B. 1 : 1

C. 9 : 3 : 3 : 1

D. 15 : 1

Answer Key

14. Match the condition with chromosomal abnorm lity or linkage.

A. Colour blindness-- Y-linked

B. Erythroblastosis fetalis-- X-linked

C. Klinfelter's syndrome-- 44 + XXY

D. Down's syndrome-- 44 + XO

Answer Key

15. Trisomy 21 is otherwise called:

A. Klinfelter's syndrome

B. Turner's syndrome

C. Sickle cell anaemia

D. Down's syndrome

Answer Key

16. Variations occure during meosis due to:

A. Crossing over

B. Independent assortment

C. Linkage

D. Disjunction

Answer Key

17. Polygenic inheritance occures in:

A. Human eye colour and sickle cell anaemia

B. Hair pigment in mouse and tongue rolling in humans

C. Human height and skin colour

D. ABO blood group in human

Answer Key

18. Phenomenon of one gene controlling several phenotypes is;

A. Epistatsis

B. Pleiotropism

C. Codominance

D. Multiple allelism

Answer Key

19. A human male produces sperms with genotypes AB, Ab, aB, and ab in equal proportions. What is the genotype of the person?

A. AA Bb

B. AA BB

C. Aa Bb

D. Aa BB

Answer Key

20. Gene for right handedness is dominant over the gene for left handedness. Most probable genotypes of two right handed parents with left handed child is;

A. RR x rr

B. rr x Rr

C. RR x Rr

D. Rr x Rr

Answer Key

21. Genes present on the same locus but having different expressions are:

A. Multiple alleles

B. Polygenes

C. Oncogenes

D. Codominants

Answer Key

22. Individuals with blood group A has

A. Antigen A, antibody B

B. Antigen B, antibody A,

C. Antigen A, antibody b

D. Antigen A, no antibody.

Answer Key

23. Ratio of 9:3:3:1 is due to:

A. Independent assortment of genes

B. Segregation of charecters

C. Crossing over of chromosomes

D. Homologous pairing between chromosomes

Answer Key

24. An O-group child cannot have parents of blood groups:

A. B and B

B. A and B

C. O and O

D. AB and O

Answer Key

25. Genes expressed only in homozygous state are:

A. dominant

B. recessive

C. codominant

D. mutated

Answer Key

ANSWER KEY

1. A
2. C
3. D
4. A
5. A
6. C
7. B
8. D
9. B
10. D
11. B
12. A
13. A
14. C
15. D
16. A
17. C
18. B
19. C
20. D
21. A
22. C
23. A
24. D
25. B

References

  1. Bhatti K. Dinesh Companion to Biology. S. Dinesh & Co. New Delhi, 2009.
  2. Questions from various compitive exams relavant to Nursing conducted in India.
Back to Quiz Corner

Genetics Questions

 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current