Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h

Nursing Management Quiz - 1

This page was last updated on January 8, 2012
 

1. Theory X and theory Y was proposed by

A. William Ouchi

B. Frederick Taylor

C. Mary Follett

D. Douglas McGregor

Answer Key

2. The famous 14 Principles of Management was first defined by

A. Elton Mayo

B. Henri Fayol

C. Adam Smith

D. James Watt 

Answer Key

3. "Management by objective works - if you know the objectives. Ninety percent of the time you don't. " This was stated by

A. Peter Drucker

B. Frederick Taylor

C. Henri Fayol 

D.  Henry L. Gantt

Answer Key

4. Scientific Management Theory was developed by

A. Max Weber

B. Frederick Taylor

C. Adam Smith

D.  Rensis Likert 

Answer Key

5. Which management theory states " when managers make a decision, they must take into account all aspects of the current situation and act on those aspects that are key to the situation at hand"?

A. Systems theory

B. Chaos Theory

C. Contingency Theory

D. Bureaucratic Management Theory

Answer Key

6. Motivation-Hygiene theory (two-factor theory) of management was proposed by

A. Elton Mayo

B. W. Edwards Deming

C. Kurt Lewin

D. Frederick Herzberg

Answer Key

7. Which of the following concept is NOT related to Frederick Taylor's theory of modern management

A. Management is a true science.

B. The selection of workers is a science.

C. Workers are to be developed and trained.

D. Scientific management is a collaboration of workers and managers. 

E. The average human being prefers to be directed, wishes to avoid responsibility, has relatively little ambition, wants security above all.

Answer Key

8. The famous Hawthorne experiments were conducted by

A. Elton Mayo

B. Max Weber

C. Henry Ford

D. F.W Taylor 

Answer Key

9. Which type of leadership theories consider people inherit certain qualities that make them better suited to leadership?

A. Contingency Theories

B. Behavioral theories

C. Trait Theories

D. Situational theories

E. "Great Man" Theories

Answer Key

10. Which of the following characteristics is NOT related to Laissez-faire leadership?

A. Very little guidance from leaders

B. Complete freedom for followers to make decisions

C. Leaders provide the tools and resources needed

D. There is little time for group decision-making

E. Group members are expected to solve problems on their own

Answer Key

ANSWER KEY
1. D
2. B
3. A
4. B
5. C
6. D
7. E
8. A
9. C
10. D

References

  1. Marquis B.L. ,Hutson C.J . Leadership roles and management functions in nursing– Theory and application. 5th ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2006
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current