Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 3

Qualitative Research
This page was last updated on September 1, 2013

1. Which of the following is NOT a method of quantitative research?

A. Grounded Theory Research

B. Correlational Research

C. Quasi-Experimental Research

D. Experimental Research

Answer Key

2. The grounded theory approach was developed by

A. Heidegger

B. Glaser and Strauss

C. Husserl

D. Denzin

Answer Key

3. Deductive Reasoning is applied in:

A. Qualitative research

B. Quantitative research

C. Action research

D. Applied research

Answer Key

4. Which of the following is a qualitative research design where lived experiences of individuals are examined in their "life-world"?

A. Ethnography

B. Ethology

C. Phenomenology

D. Grounded theory

Answer Key

5. Which of the following is a characteristic of qualitative research?

A. Deductive process

B. Control over the context

C. Fixed research design

D. Inductive process

Answer Key

6. Qualitative research design involves

A. Emergent design

B. Correlative design

C. Experimental design

D. Cohort design

Answer Key

7. Phenomenological study involves all the following features, EXCEPT

A. Bracket out

B. Intuition

C. Analysis

D. Description

E. Manipulation

Answer Key

8. Which of the following qualitative methods focuses on description and interpretation of cultural behavior?

A. Phenomenology

B. Grounded theory

C. Ethnography

D. Symbolic interactionism

Answer Key

9. The area of inquiry in grounded theory approach is

A. Holistic view of culture

B. Lived experiences

C. Behaviour observed over time in natural context

D. Social structural processes with in social setting

Answer Key

10. The research design in which the area inquiry is the manner by which people make sense of social interactions:

A. Grounded theory

B. Phenomenology

C. Symbolic interactionism

D. Ethnography

Answer Key

11. The term triangulation was coined by:

A. Denzin (1989)

B. Leininger (1985)

C. Glaser and Strauss (1967)

D. Heidegger

Answer Key

12. In qualitative research, a guiding principle in deciding sample size is:

A. Effect size

B. Number of variables

C. Data saturation

D. Sub-group analysis

Answer Key

13. The term refers to the use of multiple referents to draw conclusions about what constitutes the truth:

A. Item analysis

B. Factor analysis

C. Error measurement

D. Triangulation

Answer Key

14. Characteristics of qualitative research design are

A. Flexible and elastic design

B. Use of mixed methodologies

C. Ongoing analysis to formulate subsequent strategies

D. Researcher becomes the instrument

E. All of the above

Answer Key

15. The tendency in qualitative research to derive a complex array of data from a variety of sources, using variety of methods is termed as:

A. Triangulation

B. Bricolage

C. Cross-tabulation

D. Confirmability

Answer Key

Answer Key

1. A 2. B 3. B 4. C 5. D
6. A 7. E 8. C 9. D 10. C
11. A 12. C 13. D 14. E 15. B

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current