Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 8

Epidemiology
This page was last updated on June 29, 2012

1. Studies that produce basic estimates of the rates of disorder in a general population and its subgroups is:

A. Qualitative epidemiology

B. Analytic epidemiology

C. Experimental epidemiology

D. Descriptive epidemiology

Answer Key

2. The number of new cases that occur within a specific population within a defined time interval is:

A. Point Prevalence

B. Incidence

C. Period prevalence

D. Lifetime Prevalence

Answer Key

3. What is the Z-score for 97.5th percentile in a distribution?

A. +1.96

B. -1.96

C. +2.5

D. 0.05

Answer Key

4. The statistic used to explain the chances of being exposed to a risk among those with the diagnosis divided by exposure to the risk among those without the diagnosis is:

A. Phi coefficient

B. Odds ratio

C. Chi square

D. Kappa

Answer Key

5. The phi coefficient is used for correlations between

A. Two continuous variables

B. Two set of means

C. Two dichotomous variables.

D. Two rating scales

Answer Key

6. In biomedical research survival analysis is typically used to evaluate

A. Incidence of a disease

B. Point Prevalence

C. Life expectancy

D. Lifetime Prevalence

Answer Key

7. A systematic method for continuous monitoring of diseases in a population, in order to be able to detect changes in disease patterns and then to control them is:

A. Conditional probability

B. Screening

C. Prevalence

D. Surveillance

Answer Key

8. A hypothesis which a researcher tries to disprove is:

A. Research hypothesis 

B. Null hypothesis

C. Alternate hypothesis

D. Positive hypothesis

Answer Key

9. In epidemiology research, If the relative risk is greater than 1.0, the group with the suspected risk factor:

A. have a lower incidence rate of the disorder.

B. have a higher incidence rate of the disorder.

C. is having no relationship with the risk factor.

D. None of the above

Answer Key

10. Number of births divided by total population includes men women and children (1000s) is:

A. Crude birth rate

B. General fertility rate

C. Age-specific fertility rates

D. Total period fertility rate

Answer Key

Answer Key

1. D 2. B 3. A 4. B 5. C
6. C 7. D 8. B 9. B 10. A
         

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current