Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
 
Nursing Theory Quiz - 1
This page was last updated on February 10, 2012
Click to see more.. 7 9

1. Self-care deficit theory was proposed by:

A. Virginia Henderson

B. Betty Neuman

C. Imogene King

D. Dorothea Orem

Answer Key

2. Which theory defines nursing as the science and practice that expands adaptive abilities and enhances person and environment transformation?

A. Goal attainment theory

B. Henderson's definition of nursing

C. Roy's adaptation model

D. Faye Glen Abdelah's theory

Answer Key

3. Typology of twenty one Nursing problems were explained by:

A. Imogene King

B. Virginia Henderson’s  

C. Faye G.Abedellah

D. Lydia E. Hall

Answer Key

4. "Nursing is therapeutic interpersonal process". This definition was stated by:

A. Hildegard Peplau

B. Jean watson

C. Faye Glen Abdelah

D. M. Rogers

Answer Key

5. Which of the following statements is related to Florence Nightingale?

A. Nursing is therapeutic interpersonal process.

B. The role of nursing is to facilitate "the body’s reparative processes" by manipulating client’s environment.

C. Nursing is the science and practice that expands adaptive abilities and enhances person and environment transformation

D. Nursing care becomes necessary when client is unable to fulfill biological, psychological, developmental, or social needs.

Answer Key

6. Which of the following is NOT a concept related to Roy's Adaptation Model?

A. Focal Stimuli

B. Cognator Subsystem

C. Role function

D. Flexible line of defense

Answer Key

7. According to Roy's adapatation theory, which subsystem responds through four cognitive responds through four cognitive-emotive channels (perceptual and information processing, learning, judgment, and emotion)?

A. Regulator Subsystem

B. Cognator Subsystem

C. Physiologic Mode

D. Self Concept-Group Identity Mode

Answer Key

8. The "humanistic science of nursing" was explained by:

A. Rogers (1970)

B. Ida Orlando (1960)

C. Nightingale (1860)

D. Neuman (1972)

Answer Key

9. Imogene King's "goal attainment theory" is a type of:

A. Need theories

B. Interaction theories

C. Outcome theories

D. Humanistic theories

Answer Key

10. Which of the following theory has used "General Systems Theory" as a framework for its development?

A. Florence Nightingale's Environment Theory

B. Hildegard E. Peplau's Psychodynamic Nursing Theory

C. Martha E.Roger’s: Science of Unitary  Human Beings

D. Neuman's model

Answer Key

11. Transcultural Model of Nursing was proposed by:

A. Joyce Travelbee

B. Rosemarie Rizzo Parse

C. Madeleine Leininger

D. Ida Jean Orlando

Answer Key

12. According to Neuman Systems Model, the increase in energy that occurs in relation to the degree of reaction to the stressor is termed as:

A. Reconstitution

B. Lines of resistance

C. Primary prevention

D. Secondary Prevention

Answer Key

13. Which is NOT a concept explained in Dorothy Johnson's Behavioral Systems Model?

A. Affiliation

B. Dependency

C. Achievement

D. Energy fields

Answer Key

14. According to Rogers' theory "continuous and mutual interaction between man and environment' is termed as:

A. Pattern

B. Integrality

C. Resonancy

D. Helicy

Answer Key

15. Watson's carative factors include all the following, EXCEPT:

A. Forming humanistic-altruistic value system

B. Instilling faith-hope

C. Cultivating sensitivity to self and others

D. Strengthening flexible lines of defense

Answer Key

ANSWER KEY
1. D
2. C
3. C
4. A
5.B
6.D
7.B
8. A
9. B
10. D
11. C
12.A
13. D
14. B
15. D

References

  1. Alligood M R, Tomey A M. Nursing Theory: Utilization &Application .3rd ed. Missouri: Elsevier Mosby Publications; 2002.

  2. Tomey AM, Alligood. MR. Nursing theorists and their work. (5th ed.). Mosby, Philadelphia, 2002

  3.  George JB .Nursing Theories: The Base for Professional Nursing Practice .5th ed. New Jersey :Prentice Hall;2002.

 

Nursing Theory Quiz

  1. Nursing Theory Quiz - 1
  2. Nursing Theory Quiz - 2
  3. Nursing Theory Quiz - 3
  4. Nursing Theory Quiz - 4
  5. Nursing Theory Quiz - 5
  6. Nursing Theory Quiz - 6
  7. Nursing Theory Quiz - 7
  8. Nursing Theory Quiz - 8

Nursing Management Quiz

  1. Nursing Management Quiz- 1
  2. Nursing Management Quiz- 2
  3. Nursing Management Quiz- 3
  4. Nursing Management Quiz- 4

Nursing Education

  1. Nursing Education Quiz- 1
  2. Nursing Education Quiz- 2
  3. Nursing Education Quiz- 3
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2012 @Current