Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
Psychiatric Nursing Quiz
Personality Disorders-I
This page was last updated on April 4, 2011

1. According to DSM-IV-TR classification, antisocial personality disorders is classified under

A. Cluster-A

B. Cluster-B

C. Cluster-C

D. Cluster-D

Answer Key

2. Which of the following is NOT a characteristic of schizotypal personality disorder?

A. Inappropriate, inconsistent affect

B. Odd eccentric appearance/behaviour

C. Odd beliefs or magical thinking

D. Excessive sensitiveness to set backs and rebuffs

Answer Key

3. Pathological fire-setting is also called

A. Pyromania

B. Kleptomania

C. Trichotillomania

D. Dipsomania

Answer Key

4. Which of the following drug is found to be effective in intermittent explosive disorders?

A. Fluoxetine

B. Topiramate

c. Fluoxamine

D. Carbamazepine

Answer Key

5. As per DSM-IV-TR classification, personality disorders with odd and eccentric behaviours are classified under

A. Cluster - A

B. Cluster- B

C. Cluster- C

D. Cluster- E

Answer Key

6. Which of the following condition is not classified under personality disorders in ICD-10 classification?

A. Paranoid

B. Schizoid

C. Schizotypal

C. Dissocial

Answer Key

7. Narcissistic  personality disorder is characterized by

A. Callous unconcern for feelings of others

B. Self-dramatization, theatricality

C. Ideas of grandiosity and inflated sense of self-importance

D. Significant and persistent disturbances of identity of self.

Answer Key

8. Incapacity to experience guilt and to profit from experience, particularly punishment is seen in

A. Antisocial personality disorder

B. Schizotypal personality disorder

C. Schizoid personality disorders

D. Dependent personality disorder

Answer Key

9. Which of the following instrument is related to assessment of personality traits?

A. BPRS

B. PANSS

C. MMSE

D. AIMS

E. MMPI

Answer Key

10. Trichotillomania refers to

A. Pathological fire-setting

B. Pathological-stealing

C. Compulsive-hair pulling

D. Compulsive-drinking

Answer Key

11. Which of the following is WRONG about personality disorders?

A. Relatively persistent traits

B. May show spondaneous exacerbations and remissions

C. Resistant to treatment

D. Results in dementia

Answer Key

12. A large percentage of cases of paranoid personality occur among people of

A. Average intelligence

B. Low intelligence

C. Subnormal intelligence

D. Superior intelligence

Answer Key

13. Personality with traits disciplined, parsimonious, punctuality, liking cleanliness is

A. Paranoid

B. Anankastic

C. Antisocial

D. Schizoid

Answer Key

14. The following features are characteristics of antisocial (dissocial) personality, except

A. Pleasure seeking

B. Inability to work under supervision

C. Deep emotional relationship

D. Drug abuse and alcohol dependence

Answer Key

15. Antisocial personality disorders are characterized by all, except

A. Low frustration tolerance

B. Drug abuse

C. Learning from past experience

D. Criminal activities

Answer Key

ANSWER KEY

1. B
2.D
3.A
4. D
5. A
6. C
7. C
8. A
9. E
10. C
11. D
12. D
13. B
14. C
15. C

References

  1. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj (Eds). Psychiatry, Third Edition. John Wiley & Sons, Ltd, 2008.
  2. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.
  3. Questions appeared in various all India or state level entrance examinations held in the past for admission to nursing and medical PG courses.
Back to Quiz Corner
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current