Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
 
Pharmcology Quiz 1
This page was last updated on July 21, 2011

1. An inflammatory response characterised by chills, tachycardia, syncope and flushing of the face and trunk following rapid bolus administration of vancomycin is termed as: Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

A. Red neck syndrome

B. Anaphylactic reaction

C. Rabit syndrome

D. Idiosyncrasy Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

Answer Key

2. Cyclobenzaprine is a:

A. Anticancer drug

B. Skeletal muscle relaxant

C. Antithyroid drug

D. Antiepileptic drug

Answer Key

3. Therapeutic serum drug level of theophylline is:

A. 0.8 to 2 ng/mL Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

B. 0.8 to 1.2 meq/dL

C. 5 to 20 µg/mL

D. 50 to 100 µg/mL

Answer Key

4. Aspirin should not be given to children or adolescents with viral diseases specially in varicella and influenza because of its association with :

A. Reye’s syndromeCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

B. Rett’s Syndrme

C. Anphylactic reaction

D. Hepatotoxicity

Answer Key

5. Which one of the following listed drugs has the highest potential for postural hypotension:

A. Haloperidol

B. Loxapine

C. Trifluoperazine

D. Chlorpromazine

Answer Key

6. What is the usual antidepressant dose of fluoxetine:

A. 50-300 mg

B. 75 to 200 mg Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

C. 20-80 mg

D. 150-600 mg

Answer Key

7. The basic pharmacologic action of nitrates is to:

A. Decrease venous tone

B. Reducing blood return

C. Dilation of normal and stenotic epicardial coronary arteries

D. All of the above

Answer Key

8. Which one of the following listed drugs is not a calcium channel blocking drug:

A. Diltiazem

B. Nifidipine

C. Propranolol Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

D. Verapramil

Answer Key

9. The major difference between cardiovascular effects dopamine and  those of dobutamine are  related to:

A. Dopamine’s ability to elicit systemic vasoconstriction owing to more potent activation of α-receptors

B. Dobutamine’s ineffective for stimulation of β-receptors

C. Dopamine’s ability to stimulate β-receptors

D. None of the above Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

Answer Key

10. Lidocaine is given either intravenously or intramuscularly because:

A. The drug undergoes 90% first-pass hepatic metabolism

B. The drug causes severe gastric irritation

C. The drug is inactivated by gastric acid

D. The drug causes severe nausea and vomiting

Answer Key

11. Flecainide is a

A. Class III antiarrythmic drug

B. Antiplatelet aggregator

C. Class IC Antiarrythmic drug

D. Antihypertensive drug

Answer Key

12. Hemodynamically stable patients with supraventricular tachycardia, who are not responding to vagal manoeuvres can be treated with:

A. Amiadorone 800-1200 mg/day

B. Adenosine 3-13 mg

C. Lidocaine

D. Betablockers

Answer Key

13. Edrophonium chloride (Tensilon) is an:

A. Anticholinergic drug

B. Antihistaminic drug

C. Short-acting cholinesterase inhibitor

D. Antiparkinsonism drug

Answer Key

14. Adenosine has a elimination half life of

A. 1-2 days Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

B. 1-6 seconds

C. 4-6 hours

D. 8-12 hours

Answer Key

15. The drug of  choice in torsades de pointes is:’

A. Lignocaine

B. Procainamide

C. Bretlium Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

D. Magnesium Sulphate

Answer Key

16. The goal of the heparin therapy in a patient with pulmonary embolism is to prolong the activated partial thromboplastin time (aPTT) to;

A. 2 to 3 times the control

B. 1 ½ -2 times the control

C. To keep same as control

D. To keep 1 ½ times below the control

Answer Key

17. Over dosage of heparin is treated with:

A. Warfarin

B. Protamine sulphate 50 mg given IV over 10 minutes

C. Ethamsylate

D. Vitamin K1

Answer Key

18. Aspirin, NSAIDs, and acetaminophen can act by:

A. inhibiting the synthesis of prostaglandins.

B. increasing the production of prostaglandins.

C. activating the cyclooxygenase enzymes.

D. releasing histaine from the mast cells and basophils.

Answer Key

19. Contraindications to aspirin include:

A. peptic ulcer disease and GI bleeding

B. history of hypersensitivity reactions

C. impaired renal function.

D. All of the above

Answer Key

20. Which of the following NSAIDs is a propionic acid derivative:

A. ibuprofen Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

B. diclofenac

C. mephanamic acid

D. indomethacin

Answer Key

Answer Key

1. A

2. B

3. C

4. A

5.D

6. C

7. D

8. C

9.A

10. A

11. C

12.B

13. C

14. B

15.D

16. B

17. B

18. A

19. D

20. A

   
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current