Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
Psychiatric Nursing Quiz
Psychopharmacology - 1
This page was last updated on August 2, 2011

1. Which of the following drug is indicated in refractory schizophrenia?

A. Haloperidol
B. LithiumCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz
C. Clozapine
D. Thioridazine

Answer Key

2. Which of the following is a tricyclic antidepressant?

A. Paroxetine
B. Escitalopram
C. Venlafaxine
D. Amitryptylline

Answer Key

3. Which of the following is a direct pharmacological antagonist?

A. Methadone
B. Morphine
C. Naltrexone
D. Disufiram

Answer Key

4. Benzodiazepines primarily act on:

A. GABA-A receptors
B. 5HT receptors
C. Dopamine receptors
D. Mu receptorsCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

Answer Key

5. Which of the following is an antagonist of benzodiazepines:

A. Flumazenil
B. Naloxone
C. Flupenthixol
D. N-acetyl cystine

Answer Key

6. Which is NOT a long acting antipsychotic drug?

A. Haloperidol deconate
B. Zuclopenthixol deconate
C. Fluphenazine deconate
D. Pimozide

Answer Key

7. “Psuedoparkinsonism” is a term used to refer:

A. Post head injury parkinsonism
B. Post-encephalitic parkinsonism
C. Drug-induced parkinsonism
D. Parkinsonism with depression

Answer Key

8. Extrapyramidal symptoms include all, except:

A. Psuedoparkinsonism
B. Dytonia
C. Tardive dyskinesia
D. Agnosia

Answer Key

9. A drug which is commonly associated with orthostatic hypotension is:

A. Chlorpromazine
B. Fluoxamine
C. Buproprion
D. LithiumCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

Answer Key

10. Which of the following drug is safest in patients with cardiac conduction disorder and depression:

A. Dotheipin
B. Mianserin
C. Doxepine
D. Phenelzine

Answer Key

11. The most frequent cardiaovascular side effect of trazadone is:

A. Arrythmias
B. Ventricular hypertrophy
C. Valvular dysfunction
D. SyncopeCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

Answer Key

12. Antimanic properties of lithium was proposed by:

A. Delay and Deniker
B. Von Meduna
C. John Cade
D. Egaz Moniz

Answer Key

13. The antipsychotic properties of Chlorpromazine was proposed by:

A. John Cade
B. Delay and Deniker
C. John Cade
D. Egaz Moniz

Answer Key

14. The first psychotropic drug introduced in the treatment of depression was:

A. Clorpromazine
B. LithiumCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz
C. Dothipin
D. Imipramine

Answer Key

15. Dry mouth, blurred vision, constipation and urinary retention are side effects due to blockade of:

A. H1 histaminic receptors
B. 5HT1 serotoninergic receptors
C. Dopaminergic receptors
D. Muscarinic-cholinergic

Answer Key

16. Tricyclic antidepressants act by blocking:

A. Dopaminergic receptors
B. GABA receptors
C. Reuptake of serotonin and norepinephrine
D. Cholinergic receptors

Answer Key

17. Therapeutic effects of typical antipsychotics are predominantly due to blockade of:

A. Dopaminergic receptors
B. GABA receptors
C. Serotoninergic receptors
D. Norepinephrine receptors

Answer Key

18. Pharmacokinetics refers to:

A. The processes of absorption, transport, distribution, metabolism and excretion
B. Action of drug on the body
C. Selective action of the drug on the receptors
D. The adverse effects caused by a drug on the body

Answer Key

19. Zolpidem belongs to which of the following class of drugs:

A. Antipsychotics
B. Antidepressants
C. Mood stabilizers
D. Hypnotics

Answer Key

20. Moclobimide is a:Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

A. SSRI antidepressant
B. Reversible MAO Inhibitor
C. TCA antidepressant
D. SNRI antidepressant

Answer Key

ANSWER KEY
1. C
2.D
3. C
4. A
5.A
6. D
7. C
8. D
9.A
10. D
11.A
12. C
13.B
14. D
15.D
16. C
17. A
18. A
19.D
20.B

References  Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

  1. Psychiatry, Third Edition. Edrs. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj.John Wiley & Sons, Ltd, 2008.
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current