Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h

Reproductive Health Quiz - I

This page was last updated on November 26, 2011

1. What is correct about amniocentesis?

A. Intrauterine diagnosis

B. Withdrawl of allatonic fluid from pregnant women

C. Chemical analysisof fluids of pregnant women

D. Culturing amniotic cells and study of metaphasic chromosomes to identify chromosomal abnormality

Answer Key

2. What is correct about test tube baby?

A. Fertilization inside female genital tract and grown in test tube

B. Rearing of prematuraly born in incubator

C. Fertilization outside and gestation inside womb of mother

D. Both fertilization and development are effected outside the genital tract.

Answer Key

3. Contraceptive oral pils help in birth control by

A. Killing of ova

B. Preventing ovulation

C. Killing of sperms

D. Forming barrier between sperms and ova

Answer Key

4. Most important component of oral contraceptive agents is

A. Thyroxine

B. LH

C. Progestrone

D. GH

Answer Key

5. Copper-T/ loop prevents

A. Ovulation

B. Fertilization

C. Zygote formation

D. Cleavage

Answer Key

6. Which of the following is a mechanical barrier used in birth control?

A. Copper-T

B. Diaphragm

C. Loop

D. Dalcon shield

Answer Key

7. Which of the following represents a condition where the motility of sperms is highly reduced?

A. Azospermia

B. Polyspermy

C. Oligospermia

D. Asthenospermia

Answer Key

8. Chancroid is a sexually transmitted disease caused by

A. Treponima

B. Haemophilus

C. Neisseria

D. Trichomonas

Answer Key

9. Oral contraceptive pills function by inhibiting

A. Fertilization

B. Ovulation

C. Reproduction

D. Implantation

Answer Key

10. __________________ is found positive during fertlity period of menstrual cycle, in which cervical mucus is slippery and can be drawn into a thread when stretched between two fingers.

A. Spinnbarkeit test

B. Shick test

C. Ballottement test

D. Pyroglobulin test

Answer Key

11. Failure of testis to descend into the scrotum is called

A. Paedogenesis

B. Castration

C. Cryptorchidism

D. Impotency

Answer Key

12. The mesoderm gives rise to all the following structures in the fully developed fetus, EXCEPT

A. Muscular system

B. Nervous system

C. Circulatory system

D. Gonads

Answer Key

13. After a sperm has entered on ovum, entry of other sperm is prevented by

A. Condensation of the yolk

B. Formation of pigment coat

C. Development of viteline membrane

D. Development of fertilization membrane

Answer Key

14. In development, nervous system is

A. Ectodermal

B. Endodermal

C. Ectomesodermal

D. Endomesodermal

Answer Key

15. Which one is produced by mesoderm?

A. Heart and notochord

B. Heart and brain

C. Spinal cord and notochord

D. Brain and notochord

Answer Key

16. Umbulical cord contains

A. Umbulicus

B. Placenta

C. Discus proligerus

D. Allantoic artery and vein

Answer Key

17. The site of fertilization in human is

A. Ovary

B. Uterus

C. Vagina

D. Fallopian tube

Answer Key

18. Gonads develop from embryonic

A. Ectoderm

B. Endoderm

C. Mesoderm

D. Both mesoderm and endoderm

Answer Key

19. Location and secretion of Leydig cells are

A. Liver-cholestrol

B. Ovary-estrogen

C. Testis-testosterone

D. Pancreas-glucogen

Answer Key

20. Freshly released human egg has

A. One Y-chromosome

B. One X-chromosome

C. Two X-chromosome

D. One X-chromosome and one Y-chromosome

Answer Key

 

ANSWER KEY

1. D
2.C
3. B
4.C
5.B
6. B
7. D
8.B
9.B
10. A
11. C
12. D
13. D
14. A
15.A
16. D
17.D
18.C
19.C
20.B

Reference:

  1. Nettina, Sandra M.; Mills, Elizabeth Jacqueline. Lippincott Manual of Nursing Practice, 8th Edition. Lippincott Williams & Wilkins, 2006.
  2. Bhatti K. Dinesh Companion to Biology. S. Dinesh & Co. New Delhi, 2009.
Back to Quiz Corner Home
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current